Karpatka.

karpatka
 Ciasto które kocha moja rodzina. można z niego zrobić również ptysie i eklerki.
Łatwe szybkie , polecam.
 
Składniki na ciasto.
125 g masła.
1 szklanka wody
.  1 szklanka maki pszennej
.  5 jajek.
.  1 łyżeczka proszku do pieczenia.
 
Składniki na krem.
.  3 szklanki mleka.
.  0,5 szklanki cukru.
.  16 g cukru waniliowego.
.  125 g masła.
.  4 jajka.
.  4 łyżki maki pszennej.
.  5 łyżek maki ziemniaczanej.
.  Cukier puder do posypania.
 
Wykonanie.
   Masło rozpuszczam w garnku , dodaje wodę , zagotowuje , wsypuje make. 
Następnie ucieram do uzyskania gęstej masy. Po przestudzeniu dodaje kolejno jajka , proszek i miksuje. Piekę w 200 stopniach około 25 min.
Krem.
     Zagotowuje 2 szklanki mleka z cukrem i masłem. Druga szklankę mleka miksuje z jajkami i makami. Wlewam do gorącego mleka. Gotować około 2 min ciągle mieszając. Wylać na upieczone ciasto. Posypać cukrem pudrem.
 
Smacznego.
karpatka 1
Przepis z książki Doroty Swiatkowskiej ” Moje Wypieki „
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s