Sezonowe ciacho.

   IMG_2771
 Na blogu Est–Quest widziałam truskawki made in France.
W moim miasteczku właśnie jest na nie sezon , zrobiłam wiec dziś 
orzeźwiające ciasto z truskawkami z krzaczka.
Jeszcze mi ich szkoda żeby przetwarzać je na koktajle które uwielbiamy , wiec są na cieście w formie naturalnej.
Składniki na biszkopt.(na małą kwadratowa blaszkę)
.  3 jajka.
.  3 łyżki cukru.
.  3 łyżki mąki.
.  1 łyżka ciemnego kakao.
.  0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na mus jabłkowy.
.  5 kwaśnych jabłek.
.  2 łyżki cukru.
.  1 galaretka agrestowa.
.  100 ml śmietany kremówki , dwie łyżki cukru.
.  truskawki na wierzch ciasta.
 
Wykonanie.
     Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier, oraz po kolei żółtka. Mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać do ubitej masy. 
Piec około 20 min w 170 stopniach.
 
Jabłka obrane ze skorki zetrzeć na tarce o grubych oczkach , zmieszać z cukrem i przełożyć na patelnie.
Gotować do odparowania soku , około 10 min. Zmiksować blenderem na gładką masę , wmieszać galaretkę agrestowa. 
Przestudzić i wyłożyć na ciasto ,następnie wstawić do lodówki do zgęstnienia masy jabłkowej.
Śmietanę ubić , wyłożyć na ciasto.  Udekorować truskawkami i zajadać ze smakiem.
    
 
smacznego.
IMG_2773
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s