Pani Walewska.

  poprawione 
Wspaniałe ciasto  z pyszną bezą i masa budyniową posypane orzeszkami laskowymi.
Dziś gości również na moim stole.
Składniki na ciasto kruche.
.  2 pełne szklanki mąki.
.  1 łyżeczka proszku do pieczenia.
.  1 torebka cukru waniliowego.
.  0,5 szklanki cukru pudru.
.  20 dag masła.
.  żółtka.
.  1 słoiczek powideł śliwkowych.
Masa bezowa.
.  Białka z 4 jaj.
.  2 szklanki cukru pudru.
.  2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej.
.  2 łyżki posiekanych orzechów laskowych.
Masa budyniowa.
.  0,5 litra mleka.
.  2 łyżki mąki pszennej.
.  2 łyżki mąki ziemniaczanej.
.  1 torebka cukru waniliowego
.  2 żółtka.
.  250 g masła.
Wykonanie.
     Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części , następnie bezpośrednio na papierze do pieczenia rozwałkować na prostokątne placki.  Posmarować powidłami śliwkowymi na które wyłożyć ubita na sztywno masę bezowa. Ciasto pieczemy na 2 blaszkach około 20 min w 170 stopniach.
 
Masa budyniowa.
     Odlać pól szklanki mleka i wymieszać z mąką pszenną , ziemniaczaną , cukrem waniliowym oraz żółtkami. 
Resztę mleka zagotować i dolać połączone 
składniki masy budyniowej ,mieszając zagotować, odstawić do ostygnięcia.
Następnie zmiksować masło i dodawać do niego po jednej łyżce masy budyniowej.
Cala masę wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim , wstawić do lodówki.
Najlepsza jest następnego dnia.
 
    Smacznego.
poprawione 2.
Przepis pochodzi z Kwestia Smaku.
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s