Tarta jabłkowa z bezą.

IMG_7244

 
 Moje ulubione ciasto z jabłkami. 
Można podawać również na ciepło. 
Polecam.
Składniki na kruche ciasto.
.  300 gr mąki pszennej. 
.  150 gr zimnego masła.
.  2 żółtka.
.  1 łyżka kwaśnej śmietany.
.  0,5 szklanki cukru
.  1 łyżeczka proszku do pieczenia.
.  2 białka i 0,5 szklanki cukru na bezę.
 
Masa jabłkowa.
.  1 kg kwaśnych jabłek.
.  3 łyżki cukru.
.  Sok z połówki cytryny.
  
 Jabłka obieramy ,ucieramy na tartce i smażymy na patelni z cukrem i sokiem z cytryny około 20 min. Po tym czasie wykładamy na podpieczone ciasto.
 
Wykonanie.
     Z podanych składników zagnieść ciasto , jeśli będzie się kleić delikatnie oprószyć mąką 
i schłodzić godzinę w lodowce. Ciasto wykładamy na blachę , i podpiekamy w temp 180 stopni około 15 min. Na podpieczony spód , wykładamy masę jabłkową , na masę jabłkową ubite na sztywno 2 białka z cukrem i pieczemy dalej 30 min w 180 stopniach.
 
     Smacznego.
.
IMG_7233
.
IMG_7240 2
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s