Ciasto z musem czekoladowym i karmelem.

 IMG_4540
  Wyobraźcie sobie puszysty biszkopt kakaowy,rozpływający się w ustach mus czekoladowy i karmel z orzeszkami laskowymi…tak sobie wymyśliłam i wyszło ciacho pierwsza klasa.
Składniki.(na biszkopt)
Mała ,kwadratowa blaszka.
5 jajek(białka i żółtka osobno)
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Pół puszki masy karmelowej.(Mleko skondensowane ugotowane w garnku z woda przez dwie godziny)
 
Mus czekoladowy.
250 ml śmietany kremówki.
100 gr gorzkiej czekolady.
2 łyżki cukru.
 
 
Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej,czekam aż przestygnie.W tym czasie ubijam kremówkę  z dwiema łyżkami cukru i dodaje do niej czekoladę,wykładam  na ciasto.
Wykonanie.
Białka ubić na sztywno,dodając stopniowo cukier i po jednym jajku. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao  wmieszać do masy delikatnie łyżką. Piec w 170 stopniach około 20 min.Po przestudzeniu biszkopt przeciąć na pól i posmarować masa karmelowa obydwie części ,na karmel wyłożyć mus czekoladowy ,przykryć drugim płatem ciasta i posypać go orzechami.
    Smacznego.
IMG_4545
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s