Pyszny murzynek.

IMG_7825
 
Klasyczny murzynek,u mnie składniki  pomniejszone  o połowę
dlatego w keksówce,ale przepis jest na blaszkę kwadratową o boku 20 cm.
Puszyste,zawsze długo świeże ciasto,możne stanowić bazę do innych ciast.
 
Składniki.
 
1,5 szklanki cukru 
0,5 szklanki mleka
1 margaryna,lub masło 250 gr
3 łyżki ciemnego kakao
 
Podane składniki umieścić w garnku, podgrzać do momentu rozpuszczenia cukru,ostudzić.
 
Następnie dodać do masy czekoladowej:
4 żółtka
2 szklanki mąki.
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 białka
Żółtka dodajemy do masy czekoladowej i ubijamy mikserem,następnie wsypujemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na  sztywną  pianę i dodajemy do masy delikatnie mieszając łyżką.
Pieczemy około 50 min w 170 stopniach. Można polać polewą czekoladową .50 gr czekolady gorzkiej roztopić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietany słodkiej,lub mleka.
 
 
Smacznego.
 
.
IMG_7815
 
 
.
IMG_7823
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s