Pączki puszyste.

Paczki smażę kiedy przypomni mi się ich smak z mojej ulubionej cukierni
do której dziś już mi  nie po drodze.Za to do kuchni chętnie zaglądam,
Obrazek
Składniki:
500 gr mąki
8 żółtek
0,5 szklanki cukru
200 gr stopionego masła
mała torebka cukru waniliowego
80 gr świeżych drożdży
1,5 szklanki mleka
szczypta soli
1 łyżka wódki
ulubione powidła
lukier lub cukier puder do posypania pączków.
olej do smażenia
 
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru ,1 łyżką mąki i 0,5 szklanki ciepłego mleka 
odstawić na 15 min .Żółtka ubić z cukrami na puszysta masę. Dodać rozczyn drożdżowy ,mąkę ,mleko i wyrabiać dalej.Na koniec dodawać stopniowo roztopione masło.Maki dodajemy tyle,aby ciasto było pulchne,sprężyste,ale nie za rzadkie.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Z ciasta odrywamy porcje wielkości kurzego jajka ,rozpłaszczamy,nakładamy powidła i sklejamy dokładnie formując pączka.
Odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.
Smażymy na oleju z obu stron na zloty kolor.
Patyczkiem szaszłykowym sprawdzamy czy są upieczone w środku .Lukrujemy.
Obrazek
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s