Albondigas w makaronowej zapiekance.

Te małe ,zgrabne pulpety można spotkać w Hiszpanii wszędzie,
zapuszkowane w supermarketach,w barach jako zimna przekąska 
i na ciepło , jak dziś u mnie w towarzystwie makaronu,polecam.
Obrazek
Składniki:
 O,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
kilka pieczarek 
50 g sera feta 
ulubione przyprawy
sól i pieprz
przecier pomidorowy 
olej do smażenia mięsa ,mąka do obtaczania pulpetów.
 
Do mięsa dodajemy przyprawy,solimy,pieprzymy i formujemy małe 
kuleczki,obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju do ze złocenia.
Do kuleczek mięsnych wrzucamy pieczarki i cebulkę i smażymy.
Zalewamy przecierem,można jeszcze doprawić.
 
 
Kruche ciasto:
250 g mąki
150 g masła 
2 łyżki kwaśnej śmietany 
szczypta soli
Wszystkie składniki mieszamy,wyrabiamy gładkie ciasto ,odstawiamy do 
lodówki na 0,5 godziny.
W tym czasie gotujemy makaron al dente.
W naczyniu żaroodpornym skropionym oliwa umieszczamy makaron,
na makaron wykładamy klopsiki z sosem ,ser feta  i całość przykrywamy 
płatem kruchego ciasta .Zapiekamy w piekarniku około 0,5 godziny w 200 stopniach.

 Obrazek

Obrazek

Obrazek

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s