Szarlotka.

Szarlotka jest uwielbiana przez moich bliskich,zniknęła w jedno 
popołudnie. Słodycz bezy na wierzchu  ciasta przełamią kwaśne  jabłka.
Bardzo proste i szybkie ciasto.
Obrazek
 Składniki :
300 g maki pszennej
150 g zimnego masła
żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
0,5 szklanki cukru
4 białka i 0,5 szklanki cukru pudru na bezę
 
Masa jabłkowa:
1 kg kwaśnych jabłek
3 łyżki ciemnego cukru
sok z połówki cytryny i starta skórka
 
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto
podsypując mąką jeśli będzie się kleić ,włożyć do 
lodówki na 1 godzinę.
Jabłka obrać ,zetrzeć na tartce,uprażyć na patelni z 3 łyżkami cukru 
i utartą skórką  z cytryny ,skropić sokiem aby jabłka nie ściemniały.
Ciasto wykładamy na blachę i podpiekamy 15 min w 180 stopniach.
Na podpieczony spód wykładamy jabłka i białka ubite na sztywno z
0,5 szklanki cukru pudru.Pieczemy kolejne 40 min w 170 stopniach.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
 

 

Advertisements

2 thoughts on “Szarlotka.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s