Szarlotka z budyniem i bezą.

Myślałam ,że sernik  jest  moim ulubionym ciastem ,

ale kiedy piekę tą szarlotkę (albo tę ? )z budyniem i bezą nie
jestem już taka pewna … Niech będzie ,że i szarlotka i 
sernik są u mnie na pierwszym miejscu.

 

 Obrazek

Składniki: (okrągła blaszka o średnicy 23 cm)
300 g mąki
150 g zimnego masła
4 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
0,5 szklanki cukru
4 białka i 0,5 szklanki cukru pudru na bezę
 
Masa jabłkowa:
1 kg kwaśnych jabłek
3 łyżki ciemnego cukru
sok z połowy cytryny i skórka z niej starta
 
Masa budyniowa:
1 budyń śmietankowy 
Mleko 1,5 szklanki.
 
Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto ,podsypując mąką 
jeśli będzie się kleić .Schłodzić w lodówce 1 godzinę.
W tym czasie obrać jabłka ,zetrzeć na tartce i uprażyć na patelni
z 3 łyżkami cukru i cytryną .
Budyń ugotować w 1,5 szklanki mleka i odstawić.
Ciasto wykładamy na blaszkę i podpiekamy 15 min w 180 stopniach .
Na podpieczony spód wykładamy budyń ,a na budyń upieczone jabłka .
Następnie pianę z białek ubitą na sztywno z cukrem pudrem.
Pieczemy kolejne 30 min w 170 stopniach.
Obrazek
Obrazek
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s