Krajanka kokosowo-migdałowa na miodowym spodzie.

Wymyśliłam domowego batonika,czy jak ktoś woli krajankę.

Przeszukałam kilka blogów,gdzie takie cudo się pojawiło i nie 
znalazłam nic w moich gustach smakowych.To miodowy spód
z kokosowo migdałowym wierzchem i warstwą powideł śliwkowych .
Wyszła pychotka ,w sam raz do kawy.Obrazek
Składniki: (na małą ,kwadratową blaszkę)
200 g mąki 
100 g cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki kakao
żółtka
100 g masła
1 łyżeczka sody
Make przesiać ze sodą ,dodać resztę składników i wyrobić jednolite
ciasto,w razie potrzeby dodać więcej mąki ,ale masa ma być dość luźna,
inaczej spód krajanki będzie twardy. Ciasto rozłożyć równomiernie 
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Podpiec 10 min w 170 stopniach.
 
Powidła śliwkowe (bądź inne )około 4 łyżki
wiórki kokosowe 50 g 
100 g gorzkiej czekolady (startej na tartce)
 
Na warstwę ciasta miodowego wyłożyć powidła i rozsmarować ,następnie
posypać wiórkami kokosowymi i czekoladą .
Migdałowy wierzch:
2 białka
150 g migdałów zmielonych na mąkę
50 g cukru
Białka ubić mikserem z cukrem na sztywną pianę i łyżką wmieszać migdały,
powstałą masę wyłożyć na kokosowo-czekoladową  warstwę .
Pieczemy kolejne  20 min w 180 stopniach .Można na wierzch  zetrzeć 
czekoladę.

 

Obrazek

Obrazek

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s