Karpatka z kremem budyniowym i bitą śmietaną.

Karpatka z kremem budyniowym i bitą śmietaną ,koniecznie 

musi odstać swoje w lodówce ,żeby kremy dobrze się schłodziły .
Nie dodawałam żelatyny do bitej śmietany ,to było ciacho na 
jeden wieczór .

 

 Obrazek

Składniki:
125 g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki 
5 jajek make
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Masło rozpuścić w garnku ,dodać wodę ,zagotować i wsypać mąkę .
Ucierać energicznie łyżką do uzyskania gęstej ,jednolitej masy.
Przestudzić i dodawać po kolei jajka ubijając je mikserem ,nie 
zapomnijcie o proszku do pieczenia. Masę przekładamy na blaszkę 
wyłożoną papierem i pieczemy około 25 min w 200 stopniach.
 
 
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe 
150 g masła
Budynie ugotować zgodnie z przepisem z opakowania ,
zmniejszając ilość mleka o 0,5 szklanki .
Do jeszcze gorącego budyniu wkręcić 150 g masła.
Przestudzony krem budyniowy wyłożyć na połowę ciasta.
 
120 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru 
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć na krem budyniowy.
Przykryć drugim kawałkiem ciasta ,posypać cukrem pudrem.
Przechowywać w lodówce.
 
Jeśli ciasto nie będzie zjedzone tego samego dnia warto do 
śmietany dodać żelatynę.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrowienia z Calpe.
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s