Milky way .

Kolejne ,pyszne ciasto ,które przypadnie do gustu wielbicielom mleka w proszku ,który jest składnikiem 

kremu .Milky way to nic innego jak czekoladowy biszkopt przełożony mleczną masą z polewą czekoladową na wierzchu .Bardzo delikatne w smaku ,dla mnie zdecydowanie na plus.

 

 Obrazek

Składniki: (mała ,kwadratowa blaszka)
Biszkopt :
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
4 łyżki cukru
4 łyżki ki
2 łyżki ciemnego kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Białka ubić mikserem na sztywną piane dodając po łyżce cukier 
i po jednym żółtku. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia
i delikatnie wmieszać łyżką do masy jajecznej.Pieczemy ciasto w 
175 stopniach około 20 min.Odstawic do ostygnięcia.
 
Masa mleczna:
0,5 szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku ,niepełne(miałam granulowane ,przetarłam
 je przez sitko i wyszło okey )
3 łyżki cukru 
250 g masła 
mała torebka cukru waniliowego (16 g )
 
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym i odstawić do ostudzenia.
Masło utrzeć mikserem i dodawać do niego po jednej łyżce ostudzone mleko.
Nadal ucierając dodawać stopniowo mleko w proszku do uzyskania gładkiej
masy .Biszkopt przekroić wzdłuż i przełożyć masą mleczną .
 
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki masła
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na parze) i posmarować
 masą ciasto.

 

 Obrazek

Obrazek

 (z moimi zmianami ,lekko go odchudziłam)
 
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s