Ochota na sernik inny niż wszystkie jakie do tej pory piekłam
naszła mnie wczoraj i w ciągu 2 godzin sernik siedział już w lodówce
i się chłodził .Spód to ser typu Philadelphia ,bardzo kremowy i
delikatny ,a góra intensywnie czekoladowa .Smaki cudownie się
przeplatają ,warto próbować nowych połączeń ,naprawdę.
Składniki:
600 g kremowego sera (philadelphia)
4 jajka
100 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 budyń waniliowy
Jajka ubić z cukrem ,dodać pozostałe składniki i zmiksować tylko
do ich połączenia .Przelać masę serową do foremki (23 cm)
i piec w 175 stopniach przez około 45 min. Pozostawić w piekarniku
z uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia.
Masa czekoladowa:
400 ml śmietany kremówki
2 czekolady gorzkie 200 g
Czekolady rozpuścić w śmietanie kremówce i odstawić do ostygnięcia.
Zimną masę ubić mikserem i przełożyć na zimny sernik .Przechowywać
w lodówce. Można posypać kakao.
Reklamy