Wuzetka.

Do upieczenia tego ciasta zainspirował mnie obejrzany
ostatnio program kulinarny. Przysporzył on uczestnikom
sporo problemów ,nerwy ,nie swój piekarnik .U mnie obyło
się bez problemów. Dodałam powidła śliwkowe dla przełamania słodyczy kremu i to był dobry pomysł.
 

 Obrazek


Składniki: (mała ,blaszka)
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
 
Białka ubić mikserem na sztywno dodając stopniowo cukier.
Następnie po kolei żółtka. Mąkę przesiać z kakao i 
delikatnie wmieszać do masy jajecznej .Przelać do blaszki
wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 175 stopniach 
około 25 minut.Zaraz po upieczeniu upuścić jeszcze gorącą
blaszkę z ciastem na ziemię ,co zapobiegnie upadnięciu biszkoptu .
Odstawić do ostygnięcia .
 
500 ml śmietany kremówki 
3 łyżki cukru
żelatyna ,nie dałam ,jedliśmy od razu.
Śmietanę ubić z cukrem i przełożyć ciasto.
 
polewa czekoladowa :
200 g gorzkiej czekolady
3 łyżki masła
Powyższe składniki rozpuścić w kąpieli wodnej i polać ciasto.
 
Dla polepszenia smaku można ciasto przed nałożeniem śmietany posmarować powidłami śliwkowymi.
Pysznie smakuje!. 

 Obrazek

Tu kawalek po chłodzeniu w lodówce :

Obrazek

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s