Nie znałam czekoladowej wersji jogurtowego ciasta .
Nawet myślałam ,że pierwsza na to wpadłam piekąc
go wczoraj .Sprawdziłam i okazało się ,że nie jestem
na bieżąco z wszelkimi wariacjami znanych ciast .
Zapraszam na moje odkrycie ,a wam dobrze znane
ciasto jogurtowo- czekoladowe .Dobre ,ale wersja bez
kakao lepsza .
Składniki : (mała ,kwadratowa blaszka)
1 kubeczek jogurtu greckiego (125 ml)
umyj kubeczek i odmierzaj nim kolejne składniki :
3 kubeczki mąki
1,5 kubeczka cukru
1 kubeczek oleju roślinnego
2 łyżki dobrego kakao
oraz:
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce (dowolne ,dałam 2 kubeczki malin)
cukier puder do oprószenia ciasta
Białka ubić na sztywną pianę mikserem dodając stopniowo cukier
i po jednym żółtku .Następnie powoli wlewać jogurt i olej nadal ubijając
do połączenia składników .Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao
i powoli wmieszać do ciasta łyżką ,tak,aby piana jajeczna nie opadła.
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ,posypać malinami
i piec w 175 stopniach około 40 min .
Reklamy