Tarta z chorizo i warzywami.

Tarty uwielbiam ,smakują wszystkim zarówno podane na ciepło jak i na zimno .Można do nich włożyć wszystko ,co się lubi ,albo czego chce się akurat pozbyć z lodówki ,a i tak będzie pysznie .Proszę jednak nie rezygnować z chorizo ,nadaje tarcie niepowtarzalnego smaku.
Obrazek
 
Obrazek
Składniki:  (kruche ciasto , foremka 35 cm)
300 g mąki pszennej
150 g masła
szczypta soli
5 łyżek lodowatej wody
 
Nadzienie:
200 g chorizo 
5 pieczarek
jedna mała papryka czerwona
jedna cebula
pół średniej cukinii (można dać całą , ja nie miałam)
5 jajek
300 ml śmietanki 15 procent
sól ,pieprz ,zioła prowansalskie .
 
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść ,zawinąć w folię i 
schłodzić w lodówce 0,5 godziny .
W tym czasie przesmażyć cebulkę ,pieczarki i paprykę.
Ciasto rozwałkować na kształt koła i wyłożyć na blaszkę ,
podpiec je 15 min w 180 stopniach .Na podpieczony spód 
wyłożyć przesmażone warzywa ,następnie cukinie surową 
pokrojoną w talarki i na koniec chorizo w plasterkach .
Całość zalewamy zmiksowanymi jajkami ze śmietanką i przyprawami .
Pieczemy około 20 min w 180 stopniach .

 

Obrazek
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s