Ciasto drożdżowe z owocami i migdałową kruszonką.

Dawno nie było u mnie nic drożdżowego .Dawno może 
znaczyć nie więcej niż tydzień ,wtedy zaczynam odczuwać 
,,drożdżowy głód ,, .Pyszne i puszyste ciasto z powidłami 
śliwkowymi i owocami rozsypanymi na wierzchu pod 
migdałową kruszonką .To brzmi jak poezja…a smakuje jeszcze lepiej!.

 Obrazek

Składniki
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
0,5 szklanki cukru
1 torebka cukru waniliowego (mała ,bądź laska wanilii )
2 jajka
1 żółtko
150 g roztopionego masła
42 g drożdży świeżych
 
Kruszonka:
70 g mąki pszennej
70 g zmielonych na mąkę  migdałów
70 g cukru ciemnego
80 g roztopionego ,letniego masła .
Wszystkie składniki zagnieść , jak na kruche ciasto ,
mają wyjść małe grudki .
 
Z drożdży ,1 łyżki cukru , 6 łyżek maki i mleka zrobić zaczyn i 
odstawić go do wyrośnięcia na 15 minut.
Jajka i żółtko ubić z cukrem ,dodać pozostałe składniki (mąkę stopniowo)
i zaczyn i wyrobić gładkie,lśniące ciasto .Może się lekko kleić ,ale nie może
być twarde od nadmiaru mąki .Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 
około 1 godzinę .Po tym czasie przekładamy ciasto na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia ,smarujemy delikatnie powidłami ,na nich rozsypujemy  
owoce ,na owocach kruszonkę .Pieczemy około 45 min w 180 stopniach .
Powidła i owoce dowolne .U mnie maliny z powidłami śliwkowymi.

 Obrazek

Obrazek

 Obrazek
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s