Szarlotka królewska.


Jak dobrze ,że ciast z jabłkami jest tak wiele rodzajów .
Za każdym razem można robić inne i zaskakiwać rodzinę.
U mnie zagościła tym  razem szarlotka zwana 
królewską .Składa się z biszkoptu ,musu jabłkowego i 
bitej śmietany oprószonej gorzką  czekoladą . Rzeczywiście
 coś jest w tej nazwie ,smakuje wyjątkowo ! .

Obrazek

Składniki : (biszkopt ,mała ,kwadratowa blaszka )
3 jajka 
3 łyżki cukru 
3 łyżki mąki 
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć )
 
Białka ubić mikserem na sztywno ,dodając po łyżce cukru .
Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać do otrzymania
gęstej ,puszystej masy .Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia 
i delikatnie wmieszać łyżką do masy jajecznej .
Piec około 25 minut w 175 stopniach .
Wystudzić ciasto na kratce.
Mus jabłkowy :
1 kg kwaśnych jabłek 
2 łyżki ciemnego cukru 
sok z połówki cytryny
1 galaretka agrestowa 
Jabłka obrać ,zetrzeć na tartce i przesmażyć do odparowania soku.
Dodać cukier ,sok z cytryny i galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać.
Przestudzić masę i wyłożyć na zimny biszkopt .
 
Bita śmietana:
 
200 g śmietany kremówki (można dać 400 g ,wtedy będzie się ciasto ładniej prezentować ,ale u mnie nikt za śmietaną nie przepada)
1 łyżka cukru 
1 śmietan fix 
Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fixem na sztywno i wyłożyć na masę
jabłkową ,oprószyć czekoladą .
Przechowywać w lodówce.
Obrazek
Obrazek

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s