Szybki piernik.

Piernika piekę niezależnie od pory roku i okoliczności.
Bardzo lubię to ciasto z nutką miodu i słodyczy .
Można je dowolnie dekorować ,dodać ulubione 
bakalie .U mnie zniknęło jeszcze ciepłe ,ups!.

 Image

Składniki :
 
 3 jajka
3/ 4 szklanki cukru pudru
3 szklanki mąki pszennej
200 g płynnego miodu
1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego 
200 g margaryny
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika 15 g
1 łyżka kakao
bakalie 
2 łyżki zimnej wody
 
Proporcje zmniejszyłam na małą podłużną blaszkę.
Wymieszać mąkę z sodą ,przyprawą korzenną i kakao .
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na jasną i puszystą 
masę .Dodawać do niej po jednym żółtku nie przerywając
miksowania ,następnie miód ,śmietanę i wodę. W kilku
porcjach dodać mąkę z wmieszanymi suchymi składnikami 
i zmiksować tylko do połączenia się składników na małych 
obrotach miksera. Dodać bakalie i wmieszać je łyżką do masy.
Białka ubić na sztywno i również delikatnie wmieszać łyżką
do masy .Ciasto przełożyć do keksówki  wyłożonej papierem do 
pieczenia i naciąć wzdłuż nożem. Piec około 60 minut w 170
stopniach.Po upieczeniu i przestygnięciu można polać polewą
czekoladową.

 Image

przepis z tej strony:
 

Image

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s