Torty nie są moją mocną stroną ,co widać na
poniższych zdjęciach .Wybieramy się jednak
dziś wieczorem do przyjaciół i chciałam
zrobić coś mega czekoladowego .Wybrałam
tort z czekoladowym musem i błyszczącą polewą czekoladową. Nie miał być idealny ,
ale pyszny i mam nadzieję ,że będzie smakował .
Upiekłam biszkopt czekoladowy i przełożyłam czekoladowym musem z gorzkiej czekolady i
śmietany kremówki .
Wierzch polałam czekoladową polewą z dodatkiem mąki
ziemniaczanej ,dzięki czemu nie zastyga na kamień i
fajnie błyszczy .
Składniki na biszkopt:
4 jajka ,białka i żółtka osobno
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
2 łyżki ciemnego kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić mikserem na sztywno dodając po łyżce
cukru .Następnie zmiksować po kolei z żółtkami .
Mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia
wmieszać delikatnie do masy jajecznej .Piec w 175 stopniach
około 20 minut .Biszkopt przestudzić i przeciąć wzdłuż
na dwa blaty .
Czekoladowa masa :
400 ml śmietany kremówki
2 gorzkie czekolady 200 g każda
Czekolady rozpuścić w śmietanie nie doprowadzając
do zagotowania masy i odstawić do ostygnięcia .
Zimną masę ubić i przełożyć nim biszkopt ,
wyrównując boki tym samym kremem.
Polewa czekoladowa :
100 g masła
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Masło rozpuścić ,dodać czekoladę rozpuszczoną
w mikrofalówce i pozostałe składniki i wymieszać ,
nie gotować. Polać ciasto i udekorować w dowolny
sposób.
Do masy i do polewy można dodać cukier .