Marlenka, ormiański przysmak.

Zakochałam się w tym cieście od pierwszego kęsa ..To ciasto nie przypomina smakiem żadnego innego , jest cudowne .Nie przypadnie

 do gustu jednak tym ,którzy nie lubią ciast bardzo słodkich ,
bo do takich należy Marlenka .Przepis podała na swoim 
blogu Aleksandra i postanowiłam upiec je sama .

 Image

Składniki : masa karmelowo -budyniowa:
Puszka masy kajmakowej 510 g(ugotowałam mleko skondensowane)
1 budyń śmietankowy ,taki na pół litra mleka
250 g masła 
pół litra pełnego mleka
3 łyżki cukru 
 
Budyń ugotować z pół litra mleka i 3 łyżek cukru ,
jak podaje przepis na opakowaniu i odstawić do schłodzenia.
Masło utrzeć z masą kajmakową i dodawać do niej po
łyżce budyń .Masa jest dość luźna ,ale ciasto wchłonie 
nadmiar wilgoci .Masę odstawić .
 
 
Ciasto :
600 gr mąki pszennej
120 gr masła
250 gr cukru pudru
3 łyżki miodu
1 łyżka sody
1 łyżeczka octu
2 duże jajka
 
Do dużego garnka włóż masło ,miód i cukier puder i gotuj na
średnim ogniu do rozpuszczenia się wszystkich składników .
Masa stanie się jasno- żółta .W osobnym naczyniu rozpuść sodę
w occie i dodaj do masy .Teraz na najmniejszym ogniu mieszaj 
masę ,zmieni kolor na pomarańczowo -brązowy .To moment kiedy
masę zdejmujemy z palnika i studzimy 5 minut ,mieszając ją .
Do przestudzonej masy dodajemy jajka i energicznie mieszamy trzepaczką.
Masa trochę ściemnieje .Teraz stopniowo dodajemy mąkę .
Ciasto musi być cały czas ciepłe ,więc mąkę należy dodawać i mieszać
szybko i sprawnie .Kiedy ciasto będzie już trudno wymieszać łyżką z
mąką przekładamy je na stolnicę i zagniatamy z pozostałą mąką .
Dzielimy je na 6 równych części i rozwałkowujemy na papierze do 
pieczenia wielkości dużej blachy ,tej z piekarnika .Płaty ciasta mają
być jak najcieńsze .Pieczemy je po kolei w 180 stopniach przez około
10 minut .Blaty schładzamy i przekładamy masą ,wierzch można 
posypać skrawkami ciasta .Gotowe ciasto musi odczekać najlepiej całą
noc ,aby blaty zmiękły .
 Image
Mogłam rozwałkować trochę bardziej każdy blat ….
Tutaj przepis Aleksandry :
Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s