Chałka doskonała.

Chałka jest wyjątkowo puszysta i wilgotna

dzięki dodaniu kilku rozgniecionych ,ugotowanych 
ziemniaków .Zajadamy się nią właśnie i zachęcam 
do zrobienia swojej .Takiej ,nie dostaniecie w piekarni.

 

 Obrazek
Składniki :  (Na jedną wielką chałkę ,albo dwie mniejsze)
 
 
3 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka ciepłego mleka
5 łyżek cukru
2 jajka
1 żółtko (białko zostawić do posmarowania chałki na wierzchu)
150 g roztopionego masła
40 g świeżych drożdży
2 ugotowane ,rozgniecione widelcem ziemniaki
 
 
Z drożdży ,1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki i mleka zrobić zaczyn.
Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
Jajka wymieszać z pozostałym cukrem i resztą składników ,
dodać też zaczyn i wyrobić gładkie ,lśniące ciasto ,odchodzace 
od miski .Ciasto trochę się klei ,ale nie dodawać więcej mąki .
Odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości .
Teraz dzielimy ciasto na cztery równe części i robimy z nich 
długie wałki ,które przeplatamy ze sobą na przemian tworząc koło.
Uformowane ciasto odstawiamy na kolejne 0,5 godziny .
Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.

 Obrazek

tutaj instrukcja obrazkowa zaplatania chałki:
 
Obrazek
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s