Bułeczki puszyste.

Upiekłam bułeczki z radości ,że wreszcie choroba

odpuszcza.Przepis od Liski ,nie trzeba lepszej

rekomendacji ,są pyszne i następnym razem

podwoje ilość składników .Zachęcam do wypróbowania.

 Obrazek

Składniki : na około 8 sztuk.
250 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
140 g wody
czubata łyżka mleka w proszku ,pełnotłustego
30 g masła roztopionego i ostudzonego
1 łyżeczka soli
jajko do posmarowania bułeczek 
 
 
Drożdże połączyć z wodą ,cukrem i łyżką mąki i 
odstawić na 15 minut. Mąkę połączyć z rozczynem i
pozostałymi składnikami i zagnieść miekkie i elastyczne
ciasto .Odstawić je na około 1 godzinę pod przykryciem.
Z ciasta formować dowolne kształty bułeczek i kłaść na
blaszce do pieczenia .Kolejny raz odstawić do wyrośnięcia
na około 0,5 godziny .Po wyrośnięciu można bułeczki naciąć 
nożem i posmarować jajkiem ,bądź wodą .Piec w 200 stopniach
przez około 15 minut .

 Obrazek

źródło : http://whiteplate.blogspot.com.es/2014/02/buki-miekkie-i-puszyste.html

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s