Ciasto z jabłkami i jogurtową pianką .

Zdjęcia na blogach z pięknymi ciastami bardzo zachęcają 

mnie do eksperymentów. Kiedyś piekłam tylko kilka
ciast ,które zawsze wychodzą .Teraz staram się 
rozszerzać dzięki waszym pomysłom ,nie tylko w 
kwestii ciast .Biszkopt z warstwą jabłek ,różową 
pianką jogurtową i bitą śmietaną przypadnie wam 
do gustu .Bardzo smaczne i delikatne ciasto.

 
 Obrazek
Składniki: (mała ,kwadratowa blaszka)
3 jajka
3 łyżki cukru 
3 łyżki mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę ,
nadal ubijając dodawać po kolei żółtka .
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia 
i delikatnie wmieszać łyżką do masy .
Piec w 175 stopniach przez około 20 minut.
 
Masa jabłkowa:
1 kg kwaśnych jabłek
1 zielona galaretka
3 łyżki soku z cytryny 
 
Jabłka obrać ,zetrzeć na tartce na średnich oczkach i 
uprażyć na patelni do odparowania wody ,dodac sok 
z cytryny i galaretkę ,dokładnie wymieszać i wyłożyć 
na zimny biszkopt .
 
Masa jogurtowa:
400 g jogurtu naturalnego 
1 czerwona galaretka ,u mnie wiśnia
Galaretkę rozpuścić w gorącej szklance wody i odstawić
do lekkiego ścięcia. Wymieszać z jogurtem i wyłożyć na
warstwę jabłek .Wstawić do lodówki do stężenia.
 
300 ml śmietany 36 procent
1 łyżka cukru 
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody
(pominęłam żelatynę )
Śmietanę ubić z cukrem na sztywną pianę i wyłożyć na 
jogurtową warstwę .Można dodatkowo posypać wiórkami 
kokosowymi .Przechowywać w lodówce.Smacznego.

 Obrazek

Inspiracja z bloga :Mała cukierenka.

IMG_7208

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s