Pieczone pierogi z suszonymi pomidorami ,szpinakiem i fetą .

Kto ma ochotę na pyszne ,domowe pierożki 

pieczone ?Ja zawsze!.Nadzienie można dopasować
pod siebie , ja lubię kiedy farsz jest jednolity ,dlatego
 przed nadzianiem pierożków ,,blenduje ,,składniki.

 Obrazek

Składniki : na ciasto ,około 15 sztuk.
400 g maki
200 g masła
2 łyżki śmietany 18 procent
0,5 łyżeczki soli
1 jajko
 
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto ,
uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą .
Włożyć do lodówki na 0,5 godziny .
 
 
Farsz:
1 opakowanie świeżego lub mrożonego szpinaku 
200 g sera feta
1 słoiczek suszonych pomidorów ,odsączyć z zalewy
ząbek czosnku 
pieprz
 
Na patelnię wrzucam czosnek i lekko przesmażam ,dodaję
szpinak i przesmażam go kolejne 5 minut ,dodaję pomidory
i ser ,mieszam ,doprawiam pieprzem i odstawiam do przestygnięcia.
Wszystkie składniki przekładam do blendera i ucieram przez 
chwilę na jednolitą masę .
Ciasto po schłodzeniu należy rozwałkować ,wycinać koła i nadziewać 
farszem ,posmarować jajkiem .Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem
w 180 stopniach przez około 30 minut.
Podawać z sosem czosnkowo- jogurtowym.
Obrazek
Przepis na ciasto z bloga White Plate.
 
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s