Tiramisu.

Pyszny klasyk .Widziałam kilka wariacji smakowych

tego deseru ,nawet przez chwilę zastanawiałam się nad
truskawkową wersją .Jednak ostatecznie stwierdziłam ,
że bez kawy żyć nie mogę ,a bez truskawek tak .Polecam .

 Obrazek
Składniki : 
Opakowanie podłużnych biszkoptów (najlepiej się kroi)
1 szklanka mocnej ,świeżo zaparzonej kawy ,ostudzić
amaretto ,ile lubicie ,może być też rum
 
Krem :
400 g serka mascarpone 
1 szklanka śmietany kremówki 
żółtka
6 łyżek cukru
kakao do oprószenia 
 
Oddzielnie ubić żółtka z 3 łyżkami cukru na krem ,
oddzielnie śmietanę kremówkę z 3 łyżkami cukru na 
sztywną pianę. Do masy jajecznej dodać serek mascarpone
partiami i ubić na gładką masę ,dodać śmietanę ubitą i 
wmieszać delikatnie do masy.
 
Kawę zmieszać z alkoholem i delikatnie ,na moment maczać 
w niej biszkopty ,układać w szklanym naczyniu .Kiedy mamy 
pierwszą warstwę biszkoptów smarujemy je połową kremu .
Na kremie rozkładamy drugą warstwę biszkoptów z kawą 
i na biszkopty wykładamy resztę kremu .Oprószamy kakao .
Przechowujemy w lodówce,najlepsze następnego dnia.
 
 Obrazek
Obrazek
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s