Sernik z jogurtową pianką .

Kolejny sernik z wiosennym akcentem

na wierzchu .Bardzo smaczny ,lekki .

Jogurtowa  pianka ,podobnie jak w szarlotce

i tutaj sprawdziła się idealnie. Polecam.

Obrazek

Składniki : blaszka 20 cm
0,5 szklanki mleka
100 g masła
2 łyżki kakao
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka

Do garnka wlać mleko ,dodać masło ,cukier i kakao i
podgrzać do rozpuszczenia się cukru ,ostudzić .
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia .
Najpierw do masy czekoladowej dodać żółtka i
zmiksować ,następnie mąkę i zmiksować na gładko .
Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy
łyżką .

Masa serowa:
750 g sera wiaderkowego na serniki
4 jajka
0,5 szklanki cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego
50 g roztopionego masła

Wszystkie składniki ,poza białkami zmiksować krótko
na jednolitą masę .Białka ubić na sztywno i delikatnie
wmieszać do masy serowej .

Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę przełożyć
masę czekoladową ,na nią masę serową i piec w 175 stopniach
przez około 60 min .Ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia .

Jogurtowa pianka:
400 g jogurtu greckiego
1 czerwona galaretka

Galaretkę rozpuścić w jednej szklance gorącej wody i odstawić .
Kiedy galaretka zacznie się ścinać dodajemy do niej jogurt i
miksujemy na jednolitą masę .Przekładamy na zimny sernik i
dowolnie dekorujemy .
Uwaga: Jeśli przegapimy moment tężejącej galaretki i stężała już
całkowicie ,możemy ją ponownie umieścić w garnku ,postawić
na moment na gazie ,na wolnym ogniu i mieszając energicznie
uzyskamy formę płynną .

 

Obrazek

Obrazek

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s