Kapuśniaczki.

Najpyszniejsze kapuśniaczki jadłam

w Kazimierzu Dolnym ,przypadkiem ,

w napotkanej piekarnio-cukierni .
Obdarowana przez teścia wielkimi słojami

kiszonej kapusty zrobiłam je sama i były

równie pyszne .Zachęcam do wypróbowania przepisu.

Obrazek

Składniki zaczynu:
100 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
4 łyżki mąki
1 łyżeczka cukru

Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,
powinny się rozpuścić .Dodać pozostałe składniki
i wymieszać ,odstawić na 15 minut .

ciasto właściwe:
2 szklanki mąki
50 g masła ,roztopić ,ostudzić
szczypta soli
1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania bułeczek
1 jajko

Wszystkie składniki razem z wyrośniętym zaczynem wyrabiamy
na gładkie ciasto .Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

farsz :
1 kg kiszonej kapusty ,moja z marchewką
1 cebula
200 g pieczarek
pieprz ,sól

Pieczarki obieramy i kroimy na kawałki ,cebulkę kroimy .
Przesmażamy na patelni cebulę ,dodajemy pieczarki i smażymy
chwilkę ,dodać kapustę i dusić około 20 minut .W razie potrzeby
podlać wodą. Doprawić .Przestudzić .

Ciasto dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy na prostokąty ,na
środku umieszczamy farsz i zwijamy z dwóch stron dociskając delikatnie .
Zwinięty rulon kroimy na mniejsze kawałki ,smarujemy białkiem i kładziemy
na blaszce wyłożonej papierem ,odstawiamy na 15 minut .
Po tym czasie pieczemy wyrośnięte kapuśniaczki w 180 stopniach przez
około 20 minut.

 

Obrazek

Obrazek

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s