Torcik ,,La reine de Saba ”

 Ulubiony tort czekoladowy Julii Child ,
nieziemsko czekoladowo-kawowo-migdałowy .
Bardzo smaczny ,inny niż wszystkie ,jakie do
tej pory było mi dane smakować .

Obrazek

Składniki : na foremkę 21 cm
1/2 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki mielonych migdałów
110 g masła
1/2 szklanki cukru
3 jajka ,oddzielnie białka i żółtka
110 g czekolady gorzkiej ,rozpuścić ,ostudzić
2 łyżki zaparzonej ,mocnej kawy

Masło ucieramy z cukrem na puch ,dodajemy po kolei żółtka ,
ucieramy dalej.Dodajemy rozpuszczą czekoladę i 2 łyżki kawy ,
miksujemy.Ubijamy białka na sztywno .Do masy jajecznej dodajemy
w trzech partiach mąkę ,migdały i cześć białek ,mieszamy łyżką .
Masę przekładamy do foremki i pieczemy w 175 stopniach przez
około 25 minut .Ciasta nie pieczemy do suchego patyczka ,ma być
wyrośnięte ,ale środek lekko ścięty ,po wystygnięciu jego konsystencja
będzie idealna .

Polewa czekoladowa:
85 g czekolady gorzkiej
szczypta soli
1 ,5 łyżki mocnej kawy
6 łyżek miękkiego masła

Czekoladę i sól rozpuścić z kawą .Gdy się połączą dodawać po łyżce
masło i mieszać .Lekko przestudzić ,posmarować ciasto .

Obrazek

Źródło :Rustykalna kuchnia.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s