Czekoladowe ptysie.

Bardzo oryginalny deser .Pięknie wyglądają
i jeszcze lepiej smakują .Nie chciałam się
zasłodzić nadmiarem czekolady i wnętrze
wypełniłam delikatnym kremem na bazie
serka Philadelphia i słodkiej śmietany .Jeśli
jednak ktoś lubi dużooo czekolady może do kremu
dodać kilka łyżek nutelli .

Obrazek

Składniki :
1 szklanka wody (250 ml )
125 g masła
2 łyżki kakao
1 szklanka (250 ml ) mąki
4 jajka
W garnku rozpuszczamy masło ,dodajemy wodę
i doprowadzamy do wrzenia ,dodajemy mąkę z
kakao i mieszamy energicznie łyżką ,aż ciasto
będzie odchodzić od ścianek garnka i ładnie się
połączy .Odstawić do przestudzenia .Następnie
dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia
składników .Ciasto przekładamy do rękawa
cukierniczego i wyciskamy zgrabne ciasteczka .
Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach .
Studzimy i przekładamy kremem .

Krem :
400 g sera Philadelphia
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru

Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru.
Dodajemy ser ,miksujemy i gotowe .
Ptysie przechowujemy w lodówce!.
Dodatkowo można udekorować je polewą czekoladową.

Obrazek

 

Obrazek

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s