Ciasto czekoladowo – bananowe z migdałową kruszonką.

Często piekę ciasta na jeden raz ,do kawy .
Wracam wtedy do ulubionych przepisów ,
gdzie cała praca sprowadza się do ubić ,
wymieszać i upiec .No tak ,jeszcze czekać ….
ale to już najprzyjemniejsza cześć wypieków .
Kolejny raz proponuję ciasto czekoladowo-
bananowe ,wzbogacone o kruszonkę smakowało
wyśmienicie.

Obrazek

Składniki :na keksówkę 28 cm
100 g gorzkiej czekolady
150 g miękkiego masła
100 g cukru trzcinowego
3 jajka (temperatura pokojowa)
175 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki kakao
2 dojrzałe banany z ciemną skórką

Kruszonka migdałowa:
50 g mąki migdałowej
30 g masła
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki zagnieść ze sobą .

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej ,
ostudzić .Masło ubić mikserem z cukrem
na krem ,dodawać po jednym jajku i krótko
ubić .Mąkę przesiać z sodą ,proszkiem i kakao
i dodać w dwóch porcjach do ciasta ,wymieszać
łyżką .Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę
i rozgniecione widelcem banany i wymieszać .
Posypać kruszonką .
Masę przełożyć do foremki i piec około 45 min
w 180 stopniach.

Obrazek

Inspiracja z Mała Cukierenka .

Ciasto z White Plate .

Obrazek

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s