Tort z serii wspaniały i lekki .Jest
dokładnie taki sam jak ten z czereśniami ,
bo bardzo nam smakował ,ale żeby nie było
nudno zamieniłam czereśnie na truskawki .
W przekroju nie mam ,torcik był w gościach ,
a tam fotek nie strzelam .Warto go upiec!!.
Składniki na czekoladowe blaty :
250 g masła
0,5 szklanki cukru
10 łyżek wody
2 łyżki oleju
4 łyżki kakao
Wszystkie składniki umieścić w garnku
i doprowadzić do wrzenia mieszając masę
łyżką .Odstawić do ostudzenia .
Następnie dodać :
4 żółtka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
białka z czterech jajek ubite na sztywno
Do masy czekoladowej dodać po kolei żółtka i
zmiksować ,następnie mąkę przesianą z proszkiem
do pieczenia i krótko zmiksować .Na koniec dodać
białka ubite na sztywno i wymieszać masę delikatnie
łyżką .Masę przełożyć do wysmarowanej masłem
okrągłej blaszki i piec w 175 stopniach przez około
45 minut .Odstawić do przestygnięcia .
Krem :
150 g śmietany kremówki
150 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno ,
dodajemy serek i ubijamy do połączenia się składników .
Kremem przekładamy czekoladowe ciasto przecięte
wzdłuż .Na krem wykładamy około 150 g truskawek.
Przykrywamy drugim blatem ciasta .Dekorujemy
polewą i truskawkami.Przechowujemy w lodówce .
Polewa:
150 g gorzkiej czekolady
3/4 szklanki mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kilka truskawek
Mleko podgrzać ,rozpuścić w nim czekoladę ,
dodać mąkę ,wymieszać i posmarować masą
ciasto .Udekorować truskawkami .