Pyszne ciasto migdałowo – czekoladowe bez mąki.

Myślałam ,że dłużej wytrwam bez pieczenia ,
niestety niedziela bez ciasta dłuży się

niesamowicie.Polecam wam zatem pyszne

ciasto migdałowe ,bez dodatku mąki .Robi

się ekspresowo i szybko znika. Oryginał

posiadał jeszcze polewę czekoladową ,ale

dla mnie to już za dużo czekoladowego

szczęścia w jednym cieście .Bez niej jest

równie smaczny.

Obrazek

Składniki :na tortownicę 20 cm
160 g masła
160 g gorzkiej czekolady
5 jajek ,osobno żółtka i białka
130 g cukru
125 g zmielonych na mąkę migdałów
50 g płatków migdałowych ,przyrumienionych na
patelni i posiekanych
35 g startej ,gorzkiej czekolady

Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady
60 g masła

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej ,

ostudzić .Żółtka ubić z cukrem do białości .

Połączyć z czekoladą przestudzoną .Dodać

migdały ,posiekane kawałki migdałów i startą

czekoladę i wymieszać .Białka ubić na sztywno i
połączyć delikatnie z masą .
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia ,

wlać do niej masę i piec w 180 stopniach przez

około 45 minut .Można udekorować polewą

czekoladową .U mnie bez niej .

Składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej
i polać nią ciasto.

Obrazek

Żródło :Moje wypieki .

Obrazek

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s