Rogaliki puszyste.

Bardzo lubię wyrabiać drożdżowe
ciasto latem .Kiedy za oknem temperatura
sięga 35 stopni moje ciasto rośnie w oczach .
Dosłownie ,czas oczekiwania na wyrośnięcie
skraca się o połowę .Nie pokażę wszystkich
rogalików ,bo jakoś tak każdy inny mi wyszedł .

Obrazek

Składniki zaczynu:
100 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
4 łyżki mąki
1 łyżeczka cukru
Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,
powinny się rozpuścić .Dodać pozostałe składniki
i wymieszać ,odstawić na 15 minut .
ciasto właściwe:
2 szklanki mąki
50 g masła ,roztopić ,ostudzić
szczypta soli
1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania bułeczek
1 jajko
5 łyżek cukru
Wszystkie składniki razem z wyrośniętym zaczynem wyrabiamy
na gładkie ciasto .Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części .Rozwałkowujemy w
formie koła i przycinamy nożem na trójkąty .Na każdy nakładamy
powidła i zwijamy .Gotowe rogaliki odkładamy na 0,5 godziny .
Smarujemy białkiem i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut .

 

Obrazek

Obrazek

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s