Tarta cukiniowo – marchewkowa.

Przyznaję się ,do zrobienia tej tarty
skusił mnie jej wygląd .Przypomina mi
optymistycznie zakręcony warzywny kwiat .
Na dodatek jadalny .Też się uśmiechacie
spoglądając na zdjęcia? .Smacznego .

IMG_0071

 

 
Składniki : idealne kruche ciasto
na tartę Michela Rouxa :
250 g mąki
150 g masła pokrojonego w
kostkę ,nie twardego jak skała ,wyjąć
chwilkę wcześniej z lodówki
1 łyżeczka soli
szczypta drobnego cukru
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka
Powyższe składniki zagnieść szybko na jednolitą
masę i schłodzić w lodówce 30 minut .

Następnie przygotować :
jedna cukinia
jedna marchewka ,obgotować 5 minut w gorącej wodzie ,
lepiej się kroi na paski i lepiej smakuje w tarcie .
Cukinię i marchew pokroić obieraczką do warzyw
na cienkie paski .

sos:
2 jajka
100 ml śmietany 18 procent ,lub jogurtu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól ,pieprz ,oliwa z oliwek
Składniki sosu połączyć ze sobą .Odstawić .

Ciasto wykładamy na blaszkę delikatnie unosząc
brzegi .Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180
stopniach przez 15 minut .Wyjmujemy z piekarnika
i układamy na tarcie delikatnie ,aby się nie poparzyć
blaszką wstążki z cukinii i marchewki .Całość zalać
przygotowanym sosem i ponownie wstawić do
piekarnika na 30 minut w 180 stopniach .Wierzch
delikatnie polać oliwą z oliwek .

IMG_0063

IMG_0068

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s