Tartaletki z jabłkami i bezą.

Kupiłam jabłka ,dużo jabłek .Piękne ,
soczyste i w moim ulubionym kolorze .
Mogę je jeść cały dzień ,ale i tak sporo
jeszcze zalega w lodówce .Będą więc tartaletki
jabłkowe z bezą .Magiczne połączenie.

IMG_0105

Składniki : idealne kruche ciasto
na tartę Michela Rouxa :około 10 sztuk tartaletek :
250 g mąki
150 g masła pokrojonego w
kostkę ,nie twardego jak skała ,wyjąć
chwilkę wcześniej z lodówki
1 łyżeczka soli
1 jajko
3 łyżki cukru
1 łyżka zimnego mleka
Powyższe składniki zagnieść szybko na jednolitą
masę i schłodzić w lodówce 30 minut .
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wkładamy
do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką
tartą foremek ,podpiekamy 10 minut w 180 stopniach .

Mus jabłkowy :1 kg kwaśnych jabłek
2 łyżki ciemnego cukru
sok z połówki cytryny i skórka z niej starta
Jabłka obieramy ,ścieramy na tartce o grubych
oczkach i prażymy z 2 łyżkami cukru i cytryną
do odparowania soku .

Dodatkowo :
3 białka ubite na sztywno z 0,5 szklanki cukru .

Na podpieczone ciasto wykładamy mus
jabłkowy ,na mus chmurkę z białek i pieczemy
kolejne 15 minut w 180 stopniach .

IMG_0110

IMG_0116

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s