Sernik z musem mango .

Upiekłam ciasto mało eleganckie ,
z kraterami ,lekko zapadnięte ,ale
w smaku bajeczne .Dlatego pozwolę sobie
pokazać mój średnio urodziwy sernik ,dla
którego moje kubki smakowe oszalały .

IMG_9859

Składniki :tortownica 23 cm
0,5 szklanki mleka
100 g masła
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka

Do garnka wlać mleko ,dodać masło ,cukier i kakao i
podgrzać do rozpuszczenia się cukru ,ostudzić .
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia .
Najpierw do masy czekoladowej dodać żółtka i
zmiksować ,następnie mąkę i zmiksować na gładko .
Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy
łyżką .

Masa serowa:
750 g sera wiaderkowego na serniki
4 jajka
0,5 szklanki cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego
50 g roztopionego masła

Wszystkie składniki ,poza białkami zmiksować krótko
na jednolitą masę .Białka ubić na sztywno i delikatnie
wmieszać do masy serowej .

Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę przełożyć
masę czekoladową ,na nią masę serową i piec w 175 stopniach
przez około 60 min .Ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia .

Dodatkowo :

1 dojrzałe mango

obrać ze skórki ,zmiksować na mus

Wyłożyć na ciasto w trakcie pieczenia ,kiedy masa serowa

jest już lekko ścięta ,wtedy mus nie wpadnie do środka .

Zrobić to jak najszybciej.

Przypuszczam ,że otwieranie drzwiczek piekarnika i

dokładanie kropek z mango spowodowało ,że delikatnie opadł .

IMG_9865

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s