Pierożki z buraczkami i cukinią.

Latem zwykle sięgam po dania bezmięsne ,
lekkie.Dziś lepiąc klasyczne pierogi z serem
dla córki wymyśliłam swoją wersję z warzywami.
Za mną w piekarniku piekło się ciasto ,ja z dwoma
farszami i ciastem pierogowym …za oknem tylko
40 stopni .Gratuluję sama sobie ,że się nie rozpuściłam.

IMG_0316

 

Składniki :
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki wrzącej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli

Dwie szklanki mąki zalać wrzącą wodą ,odczekać ,
aż trochę przestygnie i dodać oliwę i sól .Wyrobić
gładkie ciasto ,podsypać pozostałą mąką. Gotowe
wyłożyć na blat i rozwałkować jak najcieniej .

Nakładać łyżkę farszu i przykryć drugim kawałkiem

ciasta .Wycinać pierogi wąską szklanką .

Wrzucamy pierogi na wrzątek ,delikatnie ,aby się nie
rozkleiły i gotujemy na średnim ogniu ,do wypłynięcia .

 

Farsz :

2 upieczone średnie buraki
kawałek cukinii
Cukinię ścieramy na tartce o grubych
oczkach i przesmażamy 3 minuty na patelni z 1 łyżką
oliwy z oliwek ,dodajemy buraczki ,starte na tartce i
przesmażamy kolejne 2 minuty .Doprawiamy solą i
pieprzem i odstawiamy do przestygnięcia. Podałam
z sałatą i podprażonym słonecznikiem i orzechami .
Całość delikatnie polana oliwą z oliwek .

IMG_0318

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s