Letnie ciasto ,pełne malin , otulone masą
ze śmietany i serka maskarpone .Nie trzeba
go nawet jeść ,można posiedzieć w jego
towarzystwie .A nóż się skusisz ? .
Składniki :tortownica około 20 cm
125 g masła
5 łyżek ciemnego cukru
5 łyżek kawy z ekspresu ,ostudzonej ,mocnej
5 łyżek wody
1 łyżka oleju
150 g gorzkiej czekolady ,rozpuścić w kąpieli wodnej
W garnku rozpuścić masło ,dodać pozostałe składniki
i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając masę łyżką .
Ostudzić .
Następnie dodać do masy 2 żółtka i zmiksować .
Następnie szklankę mąki z 1 łyżeczką proszku do
pieczenia i ponownie zmiksować masę .Teraz ubić
dwa białka na sztywno i dodać do masy delikatnie
mieszając ją łyżką.Całość wylać na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia i piec 25 minut w 175 stopniach .
Ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia ,przeciąć na
dwa blaty.Jeden włożyć z powrotem do tortownicy .
Warstwa malinowa:
500 g malin
2 galaretki malinowe
Galaretki rozpuścić w 600 ml wrzątku .Ostudzić .
Kiedy zaczną gęstnieć dodać maliny i wylać na
czekoladowy blat w tortownicy .Wstawić do całkowitego
stężenia do lodówki .
Masa śmietanowa:
300 ml śmietany kremówki
200 g serka mascarpone
3 łyżeczki żelatyny
1 łyżka cukru pudru do śmietany
Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody .
Śmietanę ubijamy z cukrem ,dodajemy do niej serek
mascarpone i ubijamy do połączenia masy .Kilka łyżek
masy dodajemy do ciepłej żelatyny i dokładnie mieszamy .
Następnie dodajemy żelatynę do reszty masy śmietanowo –
serowej i mieszamy do połączenia się składników .Masę
wykładamy na malinową warstwę i przykrywamy drugim
blatem ciasta.Dekorujemy dowolnie .Przechowujemy w lodówce.