Tort kawowo -czekoladowy z malinami .

Letnie ciasto ,pełne malin , otulone masą
ze śmietany i serka maskarpone .Nie trzeba
go nawet jeść ,można posiedzieć w jego
towarzystwie .A nóż się skusisz ? .

IMG_0371
Składniki :tortownica około 20 cm

125 g masła

5 łyżek ciemnego cukru

5 łyżek kawy z ekspresu ,ostudzonej ,mocnej

5 łyżek wody

1 łyżka oleju

150 g gorzkiej czekolady ,rozpuścić w kąpieli wodnej

W garnku rozpuścić masło ,dodać pozostałe składniki

i doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając masę łyżką .

Ostudzić .

Następnie dodać do masy 2 żółtka i zmiksować .

Następnie szklankę mąki z 1 łyżeczką proszku do

pieczenia i ponownie zmiksować masę .Teraz ubić

dwa białka na sztywno i dodać do masy delikatnie

mieszając ją łyżką.Całość wylać na blaszkę wyłożoną

papierem do pieczenia i piec 25 minut w 175 stopniach .

Ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia ,przeciąć na

dwa blaty.Jeden włożyć z powrotem do tortownicy .

 

Warstwa malinowa:

500 g malin

2 galaretki malinowe

Galaretki rozpuścić w 600 ml wrzątku .Ostudzić .

Kiedy zaczną gęstnieć  dodać maliny i wylać na

czekoladowy blat w tortownicy .Wstawić do całkowitego

stężenia do lodówki .

 

Masa śmietanowa:

300 ml śmietany kremówki

200 g serka mascarpone

3 łyżeczki żelatyny

1 łyżka cukru pudru do śmietany

Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody .

Śmietanę ubijamy z cukrem ,dodajemy do niej serek

mascarpone i ubijamy do połączenia masy .Kilka łyżek

masy dodajemy do ciepłej żelatyny i dokładnie mieszamy .

Następnie dodajemy żelatynę do reszty masy śmietanowo –

serowej i mieszamy do połączenia się składników .Masę

wykładamy na malinową warstwę i przykrywamy drugim

blatem ciasta.Dekorujemy dowolnie .Przechowujemy w lodówce.

 

IMG_0376

IMG_0390

IMG_0329

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s