Lava Cake z krówkami .

Ekspresowy deser dla wielbicieli czekolady
i krówek .Ciastko piecze się krótko ,a smak
ma nieziemski i to ciągnące się krówkowe
wnętrze .Jeśli zrezygnujecie z cukierków
w środku otrzymacie pyszną ,czekoladową
lawę .Polecam ,deser idealny .

IMG_2594

Składniki :5 kokilek

125 g masła

140 g gorzkiej czekolady

2 jajka

2 łyżki ciemnego cukru

2 łyżki mąki

10 krówek ,po 2 cukierki na kokilkę

Masło roztapiamy w garnku na wolnym ogniu ,

dodajemy połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i

mieszamy do rozpuszczenia .Nie wolno zagotować

masy !.Ostudzić .Białka ubić na sztywno ,dodać cukier .

Dalej ubijając dodać po jednym żółtku .Mąkę wmieszać

delikatnie do masy jajecznej łyżką ,dodać masę czekoladowo –

maślaną i wymieszać jeszcze raz delikatnie do połączenia się

składników .Do wysmarowanych masłem kokilek wkładamy

po dwie łyżki masy czekoladowej i dwie pokrojone na mniejsze

kawałki krówki .Przykrywamy kolejnymi dwiema łyżkami masy

czekoladowej .Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku

10 minut .

Uwaga:

Ja dałam tylko po jednej krówce na kokilkę ,myślę ,

że potrzebne są jednak dwie ,ciekawszy efekt wypływającego

wnętrza .Jeśli krówki byłyby ciągnące to już idealnie ,ja niestety

takich nie miałam .

IMG_2598

IMG_2583

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s