Drożdżówki z makiem.

Zatęskniliśmy za drożdżówkami .Moje
ulubione to te z dużą ilością masy makowej .
Córka woli z serem .Były i jedne i drugie .
Wybaczcie gotową masę makową ,ale u
mnie nie ma maku ,a puszeczkę przywiozłam z
wakacji ,na mały głód drożdżówkowy .

IMG_2697
Składniki na zaczyn:

100 ml ciepłego mleka

25 g świeżych drożdży

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka cukru

Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się

rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie ,

odstawić na około 15 minut .

Ciasto właściwe:

2 szklanki mąki

50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić

szczypta soli

1 jajko

1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania drożdżówek

5 łyżek cukru

Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy

na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli

będzie się kleić .Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę .

Po tym czasie ciasto jeszcze raz chwilkę wyrabiamy ,aby

pozbyć się pęcherzyków powietrza .Rozwałkowujemy na

prostokąt ,smarujemy go masą makową i zwijamy w rulon .

Teraz delikatnie kroimy roladę na plastry i każdy z nich

naciskamy nożem na środku ,tak aby boki uniosły się lekko ku

górze .Odstawiamy na kolejne 15 minut do napuszenia .

Smarujemy białkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około

25 minut ,aż drożdżówki się zezłocą.

IMG_2694

IMG_2695

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s