Babka cytrynowa z krówkami .

Pyszna babka z dodatkiem krówek ,które
niestety okazały się zbyt ciężkie w stosunku do
delikatnej masy i w większości przykleiły się na dnie
do foremki .Nie przeszkodziło to nam delektować się
jej cytrynowo karmelowym smakiem .Polecam .

IMG_3354

Składniki :
4 jajka
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z połówki cytryny i skórka z niej starta
10 krówek pokrojonych na małe kawałki

Białka ubić z cukrem na sztywną masę ,dodać po kolei
żółtka i zmiksować .Następnie mąkę przesianą z proszkiem
do pieczenia i zmiksować tylko do połączenia się składników
na wolnych obrotach miksera .Teraz dodajemy sok z cytryny ,
skórkę i w kilku partiach olej i miksujemy .Na koniec krówki ,
całość mieszamy .Przelewamy masę do foremki natłuszczonej
masłem i wysypanej bułką tartą i pieczemy w 180 stopniach
około 40 minut .

IMG_3352

IMG_3353

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s