Drożdżowe ślimaczki z makiem i serem .

Kolejna drożdżowa propozycja
dla wielbicieli drożdżówek .Mięciutkie ,
puszyste ,serowe ,makowe .Są chętni? .
U mnie znikają szybko .

IMG_3577

Składniki na zaczyn:

100 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru

Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się
rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie ,
odstawić na około 15 minut .

Ciasto właściwe:

2 szklanki mąki
50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania drożdżówek
5 łyżek cukru

Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy
na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli
będzie się kleić .Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę .
Po tym czasie ciasto jeszcze raz chwilkę wyrabiamy ,aby
pozbyć się pęcherzyków powietrza .Dzielimy na kuleczki
wielkości zamkniętej dłoni i rozwałkowujemy każdą ,nakładamy
ser ,mak lub inny ulubiony dodatek i zwijamy w rulon a następnie
w ślimaka .Odstawiamy na 15 minut do napuszenia .
Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut .Gotowe i wystudzone lukrujemy .

IMG_3582

IMG_3590

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s