Drożdżowe trójkąty z serem.

Kolejna drożdżowa propozycja .Pyszne
trójkąty nadziane kremowym serkiem .
Można zmienić nadzienie ,na swoje ulubione
i już mamy słodki dodatek do wieczornej kawy .

IMG_3861
Składniki na zaczyn:

100 ml ciepłego mleka

25 g świeżych drożdży

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka cukru

Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się

rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie ,

odstawić na około 15 minut .

Ciasto właściwe:

2 szklanki mąki

50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić

szczypta soli

1 jajko

1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania drożdżówek

5 łyżek cukru

Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy

na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli

będzie się kleić .Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę .

Po tym czasie ciasto jeszcze raz chwilkę wyrabiamy ,aby

pozbyć się pęcherzyków powietrza .Ciasto dzielimy na trzy

części i rozwałkowujemy je na prostokąty ,które tniemy na

kwadraty  i na każdy dajemy łyżkę ,dwie nadzienia ,składamy na

pół ,sklejamy brzegi i odstawiamy do napuszenia na 15 minut .

Bułeczki pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut .

Dowolnie dekorujemy .

Masa serowa:

200 g serka kremowego

3 łyżki cukru pudru

1 żółtko

składniki połączyć ze sobą i nadziewać nimi bułeczki.

IMG_3859

IMG_3867

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s