Sernik cielaczek z masą makową.

Moim ulubionym sernikiem jest cielaczek .
Piekę go od lat i nigdy mnie nie zawiódł .
Dziś upiekłam go po raz kolejny i dodałam
dla urozmaicenia smaku masę makową .
Smakował świetnie. Jeśli ktoś jeszcze nie piekł
sernika może skusi się na ten.Polecam.

IMG_4084

Składniki : blaszka 25 cm
0,5 szklanki mleka
100 g masła
2 łyżki kakao
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka

Do garnka wlać mleko ,dodać masło ,cukier i kakao i
podgrzać do rozpuszczenia się cukru ,ostudzić .
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia .
Najpierw do masy czekoladowej dodać żółtka i
zmiksować ,następnie mąkę i zmiksować na gładko .
Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do masy
łyżką .

Masa serowa:
750 g sera wiaderkowego na serniki
4 jajka
0,5 szklanki cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego
50 g roztopionego masła

Dodatkowo :
masa makowa ,dajemy około 1 szklankę masy .

Wszystkie składniki ,poza białkami zmiksować krótko
na jednolitą masę .Białka ubić na sztywno i delikatnie
wmieszać do masy serowej .Na wyłożoną papierem
do pieczenia blaszkę przełożyć masę czekoladową ,
na nią masę serową ,na masę serową wykładamy łyżką
masę makową w różnych miejscach  po trochu .Piec w
175 stopniach przez około 60 min .

Ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia .

IMG_4081

IMG_4092

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s