Rolada drożdżowa z makiem.

Drożdżowa rolada z makiem .Moje
najpyszniejsze wspomnienie z dzieciństwa.
Każdy robi ją trochę inaczej , z dużą ilością
masy makowej ,z bakaliami ,polaną obficie
lukrem .U mnie może nie najpiękniejsza i
widać ,że pękła ,ale zjedzona ze smakiem.

IMG_4115

Składniki na zaczyn:

100 ml ciepłego mleka

25 g świeżych drożdży

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka cukru

Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się

rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie ,

odstawić na około 15 minut .

Ciasto właściwe:

2 szklanki mąki

50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić

szczypta soli

1 jajko

1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania rolady

5 łyżek cukru

Dodatkowo : masa makowa

Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy

na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli

będzie się kleić .Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę .

Po tym czasie ciasto jeszcze raz chwilkę wyrabiamy ,aby

pozbyć się pęcherzyków powietrza .Ciasto rozwałkowujemy

w formie prostokąta i rozsmarowujemy na nim delikatnie masę

makową .Jeśli przesadzimy z ilością rolada może się nie dopiec

w środku .Następnie zwijamy ,boki podwijamy pod spód i odstawiamy

na kolejne 0,5 godziny .Po tym czasie smarujemy roladę białkiem i

zawijamy ją w papier do pieczenia pozostawiając jej niewielką

przestrzeń do wyrośnięcia. W takiej formie istnieje mniejsze ryzyko ,

że pęknie nam na środku .Pieczemy w 180 stopniach przez około

40 minut .Dekorujemy po wystygnięciu lukrem .

IMG_4111

IMG_4105

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s