La pericana.

La pericana to najbardziej popularna
przystawka w prowincji Alicante .
Do jej przyrządzenia wykorzystujemy
suszone ,czerwone podłużne papryczki ,
suszoną rybę bacalao i odrobinę czosnku .
Można podawać ją samodzielnie ,jako dodatek do
dania głównego bądź w formie tapas .

IMG_4293

Składniki :dla 4 osób

5 suchych papryczek

dwa ząbki czosnku

kawałek suszonej ryby bacalao solonej

oliwa z oliwek i sól

Papryczki pozbawiamy nasion ostrożnie wydrążając je ze środka .

Następnie smażymy je na patelni z dwóch stron ,tak aby się nie spaliły.

Mają stać się ciemne ,ale nie czarne .Odstawiamy do przestygnięcia .

Na patelni przesmażamy czosnek pokrojony na drobno .Rybę kroimy na

małe kawałeczki i dodajemy do czosnku ,papryczki kroimy na drobno i

łączymy z rybą i czosnkiem .Dodajemy oliwę z oliwek wedle upodobań i

solimy i gotowe .Smacznego .

IMG_4289

IMG_4287

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s