Churros con chocolate .

Nie było mnie kilka dni ,podziwialiśmy
morze zimą w promieniach słońca .Trochę
świętowaliśmy ,kolejną rocznicę ślubu .
Wracam z nowym przepisem na churros .
To chyba najpopularniejszy hiszpański przysmak.
Najlepsze są na gorąco z dodatkiem czekoladowego
sosu.To nie jest dietetyczny deser ,ale spróbować warto.

IMG_5951

Składniki: jeden spory półmisek.
250 ml wody
50 g masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
200 g mąki pszennej
2 jajka

Sos czekoladowy:
100 g śmietany 36 %
80 g gorzkiej czekolady

Najpierw zagotowujemy wodę z cukrem i masłem .
Do wrzącej wody z roztopionym masłem dodajemy
mąkę i ucieramy przez chwilę na minimalnie włączonym
gazie.Odstawiamy do przestygnięcia.
Dodajemy po jednym jajku i miksujemy chwilę.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką
w kształcie gwiazdki.Ostrożnie na gorący olej wyciskamy
dowolne kształty .Mogą być proste ,krótkie paski .
Smażymy z dwóch stron na złoty kolor ,odsączamy na
ręczniku papierowym i podajemy gorące z sosem czekoladowym .
U mnie churros zawsze smażą się na średnim ogniu .
Wkładamy po kilka ,nie za dużo .

Sos : śmietankę podgrzać i rozpuścić w niej kawałki gorzkiej
czekolady ,przelać do miseczki.

IMG_5954

IMG_5960

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s