Drożdżowy ślimak z makiem.

Najbardziej lubię pracować z drożdżowym ciastem.
Czasem po prostu je wyrabiam i dopiero kiedy
wyrośnie myślę ,co z niego zrobić .Dziś wykorzystałam
resztę masy makowej i powstał piękny ślimak makowy.

IMG_4647

Składniki na zaczyn:

100 ml ciepłego mleka

25 g świeżych drożdży

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka cukru

Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się

rozpuścić .Dodać mleko i mąkę i wymieszać dokładnie ,

odstawić na około 15 minut .

Ciasto właściwe:

2 szklanki mąki

50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić

szczypta soli

1 jajko

1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania rolady

5 łyżek cukru

Dodatkowo : masa makowa

Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy

na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli

będzie się kleić .Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę .

Po tym czasie ciasto jeszcze raz chwilkę wyrabiamy ,aby

pozbyć się pęcherzyków powietrza .Ciasto rozwałkowujemy

na prostokąt i rozsmarowujemy na nim masę makową .Następnie

zwijamy ciasto w rulon i zakręcamy w ślimaka .Odstawiamy na 15 minut.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut .

IMG_4634

IMG_4629

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s